05/12/2015

Sara Uso poda Ribalta 1(1).jpg

La regidora Sara Usó afirma que aquesta actuació "ralentirà el procés de deterioració que pateixen molts exemplars".

Vint-i-cinc anys després el parc Ribalta s'ha sotmès a una poda intensiva per a sanejar el patrimoni arbori del pulmó verd Castelló. La regidora de Sostenibilitat Ambiental, Sara Usó, ha visitat aquesta setmana els treballs que s'estan executant sota la supervisió dels tècnics municipals i ha explicat que "els treballs tenen com a objectiu prioritari sanejar els arbres, evitar els riscos de caiguda per l'estat de podriment intern de molts d'ells i evitar al màxim les tales".

Usó ha recordat que l'última tala d'aquesta intensitat es remunta a 1990 pel que entén que "l'aspecte que presenta en aquests moments el parc cride l'atenció". Els tècnics de l'àrea de Sostenibilitat Ambiental han detallat que "tots els talls s'han fet deixant tira-sabes de manera que s'assegure una bona brotada en la pròxima primavera i una correcta cicatrització de les ferides". A més, tots els talls s'han protegit amb pintura cicatritzant amb fungicida i s'ha respectat al màxim l'estructura dels arbres.

Els exemplars sobre els quals s'ha actuat s'han tallat a una alçada de 30 metres i no s'han fet rebaixes fortes de copa que perjudiquen els arbres. No obstant açò, adverteixen els tècnics, hi ha arbres que estan en mal estat i tard o d'hora s'hauran de reemplaçar. "L'actuació de poda intensiva i d'emergència ha fet, precisament, que es ralentisca el procés de deterioració. Amb les precaucions que s'han pres en podar i sanejar, els arbres tindran un brot correcte i s'ha disminuït el perill de caiguda de branques i, a més, les ferides cicatritzaran correctament", ha insistit la regidora.

Sostenibilitat Ambiental ha aconseguit el seu objectiu d'evitar tales en un parc tan emblemàtic com Ribalta amb la reducció dràstica del brancatge, l'eliminació d'elements podrits i l'eliminació de branques en mal estat, encara que reconeix que hi ha exemplars molt tocats que a mitjà termini hauran de reemplaçar-se.

L'última vegada que s'havia fet una poda d'aquesta intensitat va ser en 1990, en què es van eliminar l'excés d'arbres i arbustos i es van sanejar els arbres de la fusta morta o amb ferides. Des de llavors, totes les primaveres es fan podes que eliminen les branques mortes per a evitar danys per caigudes. No obstant açò, els falsos plataners d'ombra, que és l'espècie en la qual s'han concentrat els treballs, són d'una espècie que es caracteritza per la facilitat de patir podriments, especialment quan són vells, com és el cas dels del parc Ribalta, que tenen almenys 80 anys.

Aquests podriments se solen produir per xicotets trencaments i la posterior infecció per fongs, que ataquen la fusta i van introduint-se en l'arbre. "A aquesta situació, s'ha sumat que durant l'any 2014 va ploure molt poc i va fer bastant calor, motiu pel qual els arbres van patir moltes i aquestes circumstàncies van propiciar el desenvolupament de les malalties, com són les que ataquen la fusta", ha afirmat la regidora de Sostenibilitat Ambiental.

La tempesta de la matinada de l'1 d'agost passat, quan el vent va provocar la caiguda de branques, va permetre observar que moltes es trencaven per zones que externament aparentaven estar bé, amb l'escorça en perfecte estat, però amb una secció de corona circular amb el centre totalment podrit. Aquesta circumstància va alertar als serveis tècnics i, després de la revisió de l'arbrat, es va recomanar via informe tècnic el sanejament dels plàtans d'ombra.