20/10/2016
La vicealcaldessa i regidora de Participació Ciutadana, Ali Brancal, ha presentat la nova Estratègia de participació ciutadana als diferents grups del consistori.
La nova Estratègia de Participació Ciutadana que properament engegarà l"Ajuntament de Castelló permetrà generar una capacitat d"integració massiva de tota la ciutadania en els afers públics. Així ho han assegurat, durant la presentació als diferents grups polítics, la vicealcaldessa i regidora de l"àrea de Participació Ciutadana, Ali Brancal, i el responsable de l"empresa consultora que ha dut a terme l"anàlisi, Aitor Silvan.
L"estudi previ, que permetrà activar tot el treball per incloure la societat en la presa de decisions, ha comptat amb el treball de Laboratorio de Gobierno Novalab.gob, amb amplia experiència en projectes de participació al govern basc, per exemple. Durant la vesprada d"aquest dimecres, aquest estudi es presenta també a totes les associacions participants.
En el marc de la presentació, Ali Brancal ha destacat que "tenim moltes ganes de treure endavant l"Estratègia de Participació Ciutadana perquè són les persones les que ens ajuden a prendre les bones decisions; el govern de progrés ha aplegat fins on està ara perquè ha escoltat la gent i volem continuar escoltant la veu de la ciutadania per tal que ens diguen com ha de ser la ciutat que s"estimen".
Per la seva banda, Aitor Silvan, responsable del projecte, ha explicat que amb l"aplicació de l"estratègia, l"Ajuntament de Castelló podrà disposar de mecanismes de participació ciutadana molt innovadors tal i com ja tenen altres ciutats com Saragossa, que ha rebut un premi a nivell estatal per la iniciativa Govern Obert. Tot i que les característiques del pla a Castelló s"ajustaran a les necessitats de la ciutat, i diferirà dels projectes d"altres localitats, la introducció d"aquesta Participació Ciutadana permetrà instaurar mecanismes pioners d"intercanvi d"informació entre la societat civil i el govern local.
L"Estratègia de Participació Ciutadana té per objectiu treure endavant un nou model d"inclusió de la societat en la presa de decisions que permete superar els mecanismes actuals. "La participació ciutadana ha de ser el marc que guie l"elaboració de totes les polítiques públiques locals", segons Aitor Silvan. En aquest sentit, Brancal ha recordat que "la participació no s"entén sense la transversalitat, de manera que ha d"implicar totes les àrees de govern de la ciutat de Castelló".
Pel que fa a les idees clau, des de la consultoria han destacat que la Participació Ciutadana ha de permetre el govern obert, permetre la governabilitat pública intel·ligent i crear processos complementaris entre allò virtual i allò presencial. Segons el responsable de Novalab.gob, "hem d"evitar que es creen escorces amb la població de més edat, i per això cal mantindre el treball presencial".
Altre dels sectors que no es pot quedar fora del procés són les dones. "La Participació Ciutadana ha de treballar-se amb perspectiva de gènere i poder promoure una participació equilibrada entre homes i dones", ha assegurat Brancal.
Per tal de millorar l"efectivitat de l"Estratègia de Participació Ciutadana, l"Ajuntament basarà les actuacions en l"escolta activa, l"impuls de les mesures i una constant rendició de comptes que servisca de resposta vers la ciutadania.