17/06/2024

L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha fet balanç aquest matí de la labor de l'equip de govern, quan es compleix just un any que jurara el càrrec després de la victòria electoral del 28 maig de 2023. Ho ha fet acompanyada de tots els membres del govern.

 

Som un sol govern que funciona com un bloc coordinat i col·laborant entre departaments per a ser útil al ciutadà. Un sol equip que ha vingut a portar estabilitat als veïns, als inversors i als visitants. Hui som més capital. Generem certeses, complim amb la paraula donada. Hem vingut a servir i no a servir-nos”, ha assenyalat.

 

En aquest sentit ha dit que Castelló “és hui una capital més viva, més atractiva per a les inversions. Una ciutat on hem baixat els impostos i no obstant això hem millorat els serveis públics. És una ciutat més neta i amb més seguritat amb la incorporació de 17 agents de Policia Local i on hi ha una clara aposta per la participació ciutadana real per a construir Castelló entre tots”.

 

Per part seua, el portaveu adjunt del Govern, Antonio Ortolá ha afirmat que “celebrem hui un any de canvi, treball i esforç, en els quals hem aconseguit donar la volta a la ciutat implementant polítiques que milloren la vida dels castellonencs. Podem dir amb orgull que Castelló és hui una millor ciutat per a viure, emprendre, treballar i créixer que fa un any”.

 

Des que entrem al govern hem dut a terme una política molt pròxima al ciutadà, escoltant els problemes reals d'entitats, associacions de veïns, empreses i altres organitzacions per a poder gestionar de la millor forma possible i en coordinació amb ells. Això ens ha permés conéixer des de dins les principals problemàtiques de la ciutat per a prendre decisions que de veritat milloren el dia a dia de les persones. Entenem que la vocació política és estar al servei de la ciutadania les 24 hores al dia, els 7 dies a la setmana. I això hem procurat des que entrem en el govern. Per això, si alguna cosa no ha faltat en aquests mesos ha sigut treball per a revertir la situació en la qual es trobava una ciutat que ha tornat a somriure, que ha tornat al mapa nacional i que somia amb ser referent en els pròxims anys”.

 

Aquests són només alguns dels assoliments aconseguits; però hi ha molts més. Aquest primer any és només el començament d'un viatge ambiciós i ens espera un futur molt prometedor, ple d'oportunitats per a continuar millorant Castelló i fer de la nostra ciutat un lloc encara més pròsper i acollidor per a tots”, ha expressat Ortolá.

 

Reforç de la capitalitat

L'alcaldessa ha parlat també de “una ciutat que reforça la seua capitalitat Una ciutat que ara és més dinàmica econòmicament, que cada cap de setmana atrau a gent d'altres poblacions que venen a gaudir de la seua gran oferta de comercial, cultural, d'oci i gastronòmica. Estem posant de nou a Castelló en el mapa. Tornem a ser exemple, a ser referència, a acaparar les mirades de les poblacions veïnes de la nostra província, però també de la resta de la Comunitat Valenciana”.

 

Carrasco s'ha referit a la solidesa del govern municipal remarcant que “hem bastit ponts amb els castellonencs, amb les associacions de majors, de veïns, de festes, culturals. Ací hem vingut a servir i no a servir-nos. La persiana d'aquest govern està oberta 24/7 els 365 dies de l'any. En contra del que tenien abans els castellonencs, la capital de la Plana té ara un sol govern que funciona com un bloc, coordinat, col·laborant entre departaments, entre equip”.

 

El govern de la ciutat de Castelló ha deixat de ser el problema per a convertir-se en una solució”, ha assegurat.

 

Economia i ocupació

Carrasco ha assegurat que “l'ocupació és la principal prioritat per a aquest equip de govern i per a mi, com a alcaldessa”, al mateix temps que ha al·ludit a “uns pressupostos històrics: els més alts mai aprovats amb 217 milions d'euros amb més de 21 milions que hem incorporat o incorporarem de romanents”. Amb una modificació de crèdit de 15,2 milions euros que está permetent impulsar 117 projectes i iniciatives, “des de pagar hores extra que es devien als agents de la Policia Local de Castelló a inversions en instal·lacions esportives”.

 

Amb menys fem més”, ha assegurat la primera edila. “Baixem els impostos en 4 milions d'euros el primer any. Amb baixades de l'IBI, exempció imposat de terrasses a l'hostaleria, menys plusvàlues i no augment del rebut del fem”.

 

L'alcaldessa ha insistit de nou que “no hi ha millor política social que la creació d'ocupació”. I en aquest apartat també s'ha referit als cursos de “Formació a la Carta”, que es realitzen en col·laboració “amb associacions empresarials com la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana, i resta de teixit socioeconòmic, gremis o sindicats”.

 

Posada en marxa de LogistiCS

L'alcaldessa ha posat de rellevància, com un dels principals assoliments d'aquests primers dotze mesos de mandat, l'impuls d'un nou parc industrial i logístic LogistiCS. “Amb 1,7 milions de m², es convertirà en un gran pol d'atracció per a empreses logístiques i energètiques. Es tracta de la pastilla de sòl industrial més gran de l'Arc Mediterrani i que es troba en una situació estratègica, al costat de la futura estació intermodal, i sumant sinergies amb el Port de Castelló i amb les obres dels accessos ferroviaris sud, que estan en plena execució”.

 

Renaturalització i millores en Zona de Baixes Emissions

La primera edil ha mostrat especial interés a esmentar “el projecte renaturalització de la ciutat “amb 40.000 flors i plantes i més de 500 nous arbres, augmentant en 200.000 euros la partida per a manteniment de jardins enguany”.

 

Apostem per una ciutat més verda, i per això estem treballant en l'activació dels tràmits per a posar en marxa la creació del parc més gran de la ciutat en la zona de Sensal, en una zona d'expansió de la ciutat”, ha comentat.

 

Carrasco també s'ha referit a la “revisió integral del projecte de Zona de Baixes Emissions, “compatibilitzant la reforma dels carrers, el control de les emissions amb el pas i aparcament dels vehicles i amb més zones verdes”.

 

Asfaltats i Pla de Barris

Respecte a accions en l'urbanisme de la ciutat, la mobilitat i sostenibilitat, ha rememorat “l'augment del 50% la quantitat destinada a asfaltats a la ciutat, a més d'estar previst un contracte per a pavimentar els dos brins del Riu Sec. De fet, el bri del marge dret ja ha sigut aprovada per Junta de Govern, fa molt pocs dies per valor de més de 500.000 euros”.

 

Begoña Carrasco ha volgut esmentar que “per a aquest govern, igual d'important és el centre, que els barris i la Marjalería, que ha estat abandonada huit anys. Per això hem posat en marxa un Pla Estratègic i l'Oficina de la Marjalería”.

 

El repàs ha continuat referint-se al nou Pla de Barris: “Rehabilitem Castelló” “amb 17 milions d'euros d'inversió via fons Next Generation, en 5 grups residencials i quasi 600 habitatges. “Aquestes inversions contemplen millores en aspectes com l'eficiència energètica, accessibilitat, reformes estructurals o estètiques”, ha comentat l'alcaldessa de la capital.

 

Una ciutat més neta

De la mateixa manera, Carrasco ha rememorat la incorporació de romanents “al Pla de Xoc de Neteja que ascendeix a 12 milions d'euros. I activem un contracte de neteja de séquies per 313.000 euros, una brigada *antipintadas, ocupant 30 persones desocupades; o la brigada especialitzada en séquies en la Marjalería.

 

L'alcaldessa de Castelló ha recordat també que “aquest equip de govern duplica, i un poc més, la quantitat destinada a la lluita contra els mosquits els anteriors gestors de l'Ajuntament, passant de 40.000 a 90.000 euros”.

 

Una ciutat amb més seguretat

La millora de la Seguretat ha sigut un altre dels grans reptes del primer *alo de mandat de Begoña Carrasco. “Des del primer dia estem treballant per a millorar les condicions laborals dependents de l'àrea de Seguretat, tant policies local, bombers, AMUs, membres de Protecció Civil o sanitaris”. Així, l'alcaldessa ha esmentat la incorporació de 17 nous policies locals, amb un nou inspector al Grau i 8 agents més.

 

També s'ha referit a “una campanya molt important, i que ens col·loca com a ciutat pionera a Espanya, com ha sigut la posada en marxa del dispositiu de Control de Vehicles de Mobilitat Personal, els coneguts patinets elèctrics, per a millorar la seguretat viària als carrers, evitant accidents i sancionant als infractors”.

 

Benestar Social i Habitatge

Begoña Carrasco ha anat desgranant també alguns de les fites dins de l'àrea de Benestar Social, on ha destacat en primer lloc “el pla de xoc amb la incorporació de 13 nous treballadors socials”, per a estar al costat dels qui més ens necessiten.

 

També ha esmentat “les obres del centre de Parkinson, que estan ja al 80% i prop de la seua finalització”. D'altra banda, ha destacat “l'aposta per la inclusió s'aplica a tots els actes que organitza l'Ajuntament amb espais reservats, amb intèrprets de llengua de signes en el cas de cavalcades com les de Reis Mags, mascletaes o el Pregó en les Festes de la Magdalena”. Altres exemples de col·laboració en matèria social són “els convenis amb Tercer Sector amb associacions com Càritas o el Banc d'Aliments, per a col·laborar amb el seu treball .

 

També ha esmentat l'ampliació del parc d'habitatge social municipal, amb la compra i lliurament de claus de pisos socials a 10 famílies, el “desbloqueig de projectes clau com a edifici de Borrull i també s'està treballant ja en el primer Pla de Salut Mental de Castelló”.

 

Les polítiques de Benestar Social es veuen complementades amb les d'habitatge. Per aquest motiu la primera edila ha recordat que “des del govern municipal hem aconseguit cedir a la Generalitat 2 parcel·les de 4.672 m² en la zona del PAI Sensal per a construir 120 habitatges protegits. En molt pocs dies signarem la cessió del sòl municipal a la Entitat Valenciana del Habitatge i Sol (EVHA)”.

 

Un govern que fa costat al comerç

Begoña Carrasco ha reiterat que “acabem d'aprovar una modificació de crèdit de 2 milions d'euros per a activar el pla d'ajudes directes al comerç de la ciutat. El sector comercial de proximitat de la nostra ciutat necessita el nostre suport i farem tot el que siga a la nostra mà perquè així siga”. L'alcaldessa de Castelló ha qualificat com a “èxit absolut de la campanya de bons comercials amb més de 200 comerços adherits i 300.000 euros repartits abans de Nadal, en el moment triat pels comerciants. Campaña Blackfriday i Black&White Friday, així com campanyes de promoció de productes típics amb el Gremi de *Forners, la Campanya de Nadal amb 250 actes i la il·luminació de 100 carrers, la programació dels quals arriba a tots els barris. I una cavalcada de Reis Mags que torna al seu itinerari habitual.

 

També ha destacat ha destacat el Pla Modernització Mercats Municipals (Abastos; Mercat Central, Sant Antoni, Refeyme).

 

La Desfilada de *Gaiatas ja és *BIC

Dins de l'àrea de Festes, Carrasco ha volgut donar protagonisme “a la consecució de la declaració com a Bé d'Interés Cultural (BIC) a la Desfilada de *Gaiatas. Un reconeixement just, merescut i llargament esperat per el ‘món de la festa’ i pel qual ja s'està també treballant per a la seua obtenció per part de la Festa de la Rosa i les serenates de Maig”. L'alcaldessa ha recordat els “més de 15 milions d'euros d'impacte econòmic “d'una Magdalena de rècord amb més de 200 actes, concerts gratuïts de primer nivell. I ha posat de rellevància també “els més de 130 actes inclosos dins de la commemoració del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu del Lledó “que han reunit milers i milers de persones al carrer, arribant a tots els barris i a totes les parròquies de la ciutat i el Grau”.

 

Turisme i Esports

En el capítol turístic, la primera edila ha esmentat en aquest balanç “l'obertura dels quiosquets de platja per Setmana Santa, abans que mai”. També ha esmentat que “acabem de celebrar la primera edició del Festival del Vent, una de les novetats d'aquest govern per a dinamitzar les nostres platges i que va ser tot un èxit, amb milers de visitants. Un esdeveniment que ha vingut per a quedar-se, per a créixer, per a posicionar-nos en el mapa, també del turisme. Sense oblidar que ‘Escala Castelló’ va citar a 106.000 persones, un 7% més que en el 2023 i va incorporar esdeveniments com el Cap de setmana Mariner”, amb 3 milions d'euros d'impacte econòmic.

 

Un altre dels grans punts ha sigut la promoció turística enguany, especialment la campanya realitzada a Saragossa on més de 3000 persones van acudir al punt d'informació i vam donar a conéixer la nostra gastronomia, cultura i tradicions. “Per primera vegada en molt de temps, a Castelló tornen a passar coses que val la pena conéixer i gaudir”, ha dit Carrasco.

 

L'acord històric amb el CD Castelló ha sigut un altre dels punts de la gestió municipal d'aquest primer any de mandat “amb una concessió administrativa d'ús per 50 anys de Castàlia. És el millor acord per a l'Ajuntament, el club, la ciutat i l'afició. I no vull oblidar el sanejament de comptes del Patronat Municipal d'Esports, que trobem en fallida tècnica, amb factures sense pagar i amb contractes caducats”.

 

Gent Gran, Cultura i Educació

L'alcaldessa ha ressaltat l'obertura del Centre Sènior de Vida Activa i Saludable. “Un centre pioner amb 4 milions inversió, 2.200 m², més de 50 activitats. En referència a l'atenció de les persones majors a la nostra ciutat, la primera edil ha avançat que “ja estem preparant el primer pla per a combatre la soledat no desitjada a la nostra ciutat”.

 

Carrasco ha repassat igualment projectes i obres que s'estan duent a terme en les àrees d'Educació i Cultura. Com les obres per al nou CEIP Mestre Canós i CEIP Sebastián Elcano. O l'increment d'un 60% el manteniment dels col·legis”.

 

Així mateix, ha recordat “estem desbloquejant la construcció de l'IES *Crémor. I tal com vam prometre, estem treballant per recuperar el doble topònim de la ciutat. Castelló de la Plana / Castelló de la Plana. Com es va establir pel propi ple en 1982. Sumant i unint, en comptes de dividir. Apostant per la llibertat i la pluralitat”.

 

I això és per a mi el més important: Hem recuperat la cultura per a tots. La cultura ha tornat a ser motiu d'unió i no de divisió”, ha insistit.

 

Hem complit també amb la promesa de conciliació familiar i laboral posant en marxa els “*escoletes”, tant de Nadal, com de Pasqua o estiu”, ha volgut afegir.

 

Carrasco també ha expressat que Castelló “torna a estar en el mapa dels concerts, i ací està el de Melendi, que acabem de presentar, després del pas de Manolo García, Camela o la pròxima visita d'Isabel Pantoja o *Izal. Varietat d'estils per a varietat de gustos”.

 

Una altra de les novetats que ha introduït el govern municipal ha sigut “la posada en marxa de la regidoria de Família i Infància”, ha subratllat. Així, a través d'aquesta àrea, s'ha materialitzat Conveni amb el Col·legi de Psicòlegs per a atenció als joves. “I també s'ha organitzat, juntament amb diferents ONGDs i entitats socials el “I Festival de la Família”, ha apuntat l'alcaldessa.

 

La primera edila ha continuat el seu repassat apuntant les mesures que en aquest primer exercici s'han anat posant en marxa en matèria d'Igualtat. “Treballem en la redacció i posada en marxa de l'IV Pla d'Igualtat de l'Ajuntament de Castelló. I aquest cap de setmana, acabem de gaudir amb èxit i per primera vegada a la nostra ciutat, les celebracions del Dia de l'Orgull. Perquè aquesta ciutat és oberta, plural i acollidora”.

 

Mobilitat sense càmeres de vídeo sancionadores

L'alcaldessa de Castelló també s'ha felicitat pel compliment d'un altre dels seus compromisos electorals, com era la “apagada de les càmeres de vídeo de control d'accés al centre, que tenien un clar afany recaptatori”.

 

El portaveu adjunt, Antonio Ortolá, ha insistit sobre aquest tema que “en el primer any de govern, hem aconseguit importants avanços que han millorat significativament la qualitat de vida a Castelló. Entre els principals èxits es destaca el canvi de sistema de sancions en el centre històric de la ciutat, reduint un total de 60,000 multes a l'any, la qual cosa representava una recaptació de dos milions d'euros.

 

Begoña Carrasco també s'ha referit a la posada en marxa, hui dilluns 17 de juny, dels nous recorreguts de la línia 6 Benadresa fins a les urbanitzacions de muntanya de la carretera l'Alcora i una nova línia fins a la *Marjalería. També s'ha referit al fet que “s'està treballant en la licitació de la concessió del servei de Bus Urbà i que adjudicat el nou servei *BICICAS per 11,3 milions i 9 anys, en una altra mostra de l'aposta per la Mobilitat i per la sostenibilitat”.

 

Modernització, Transparència i Bon Govern

Carrasco ha repassat alguna de les accions més destacades en matèria de de aposta per la Transparència, Modernització i Bon Govern. Sobre aquest tema ha assenyalat que “en un any hem passat del 33% en la valoració de Transparència de l'Ajuntament de Castelló, al 83% hui dia. També cal destacar l'aposta per la reducció de càrregues administratives. S'ha ha aconseguit una reducció de tràmits existents a l'Ajuntament i millorat la comunicació amb la ciutadania. A més, estem fent passos cap avant amb la democratització de la tecnologia perquè la ciutadania puga relacionar-se amb l'Ajuntament per mitjans electrònics, aprofundint també en l'aposta pels joves en el seu desenvolupament tecnològic amb accions com el suport al *Hackathon tecnològic al costat de *Xarxatec”.

 

Participació Ciutadana, Contractació i Patrimoni

Begoña Carrasco també ha volgut destacar la novetat de comptar, per primera vegada, amb una regidoria de Barris. “En matèria de Participació Ciutadana hem realitzat una recuperació real i efectiva dels òrgans creats: Consell Municipal de Participació Ciutadana, Consell Social recuperant uns Pressupostos Participatius reals. Els veïns tornen a tindre veu i vot”.

 

La màxima representant municipal ha al·ludit també a l'àrea de Contractació i Patrimoni. Carrasco ha destacat el total de “64 expedients per valor 40’5 milions d'euros. Gràcies a la celeritat amb la qual ha treballat Contractació, només 18 factures han anat a un reconeixement extrajudicial de crèdit en aquest primer any 2024. Si ho comparem amb el govern PSOE-Compromís en el seu primer any 2016 van ser 99 factures i 2020 van ser 195”.

 

A més, també s'ha referit a l'activitat del Recinte de Fires i Mercats “on s'han *autorizado fins a un total de 18 esdeveniments des que arribem a l'alcaldia” o iniciatives d'èxit de l'àrea d'Agricultura com el *Mercat de la *Taronja, amb 36 agricultors participants, o el nou *Mercat *Sabora, amb productes de proximitat”.

 

Aprovació conveni Ronda Oest

L'alcaldessa de Castelló també ha aprofitat la trobada amb els mitjans de comunicació per a anunciar l'aprovació, a través d'una Junta Local Extraordinària “del conveni amb la Conselleria d'Infraestructures que permetrà dur a terme aquesta obra clau per a culminar, per fí, la circumval·lació de la nostra ciutat”.

 

La nova Ronda Oest permetrà millorar la mobilitat, la sostenibilitat en la capital, situant-la al nivell d'altres grans ciutats que compten amb aquesta mena d'infraestructures. És una mostra clara del compromís amb la nostra ciutat de la Generalitat , del president Carlos Mazón, i la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, també castellonenca, Salomé Pradas”, ha afirmat.

 

Carrasco ha explicat que “en un temps rècord, en un any, hem donat resposta a una obra que no avançava durant els últims huit anys i que estava enquistada en el calendari d'obres estratègiques per a la nostra ciutat. Amb una inversió de 46,4 milions d'euros, de l'els que 9,1 euros seran per compte de l'Ajuntament”.