22/09/2019

La ciutat participa en la reunió de Breda d"urbs guanyadores per a conéixer avanços en accessibilitat i intercambiar nous projectes

La ciutat de Castelló ha participat en la trobada anual de Ciutats Accessibles de la Unió Europea celebrat a Breda, actual ciutat guanyadora del Access City Award, amb l'objectiu d'intercanviar les millors pràctiques i proporcionar inspiració mútua sobre com fer una ciutat més inclusiva. Es tracta d'una cimera anual a la qual assisteixen representants de totes les ciutats guanyadores del Premi Ciutat Accessible de la UE. En aquesta ocasió, Castelló ha sigut triada per Breda com una de les convidades per a participar en la jornada.

El regidor de Benestar Social i Dependència, José Luis López, ha destacat que aquesta invitació ha permés a Castelló traslladar el projecte amb el qual es presenta com a candidata a Ciutat Accessible europea 2019-2020, així com conéixer altres models i altres pràctiques que han desenvolupat altres urbs europees. "Això ens permet no solament generar relacions i intercanviar experiències amb altres ciutats, sinó també veure aquelles actuacions que podem portar a la ciutat de Castelló", ha indicat López.

L'Ajuntament de Castelló s'ha presentat com a candidata a ser Ciutat Accessible de la UE després d'haver ampliat i avançat en el disseny de ciutat accessible i inclusiva. Aquest premi es decidirà el pròxim 29 de novembre i poden optar totes les urbs europees amb més de 50.000 habitants, que hagen destacat a l'hora de fer que les seues ciutats siguen més accessibles per a persones amb discapacitat i persones majors. L'edil de Serveis Socials ha destacat que la invitació de Breda, ciutat guanyadora, suposa un reconeixement a l'esforç del Govern municipal per a convertir i situar l'accessibilitat en el centre del nou model de ciutat.

En aquest sentit, Castelló ha realitzat actuacions en quatre àmbits: accessibilitat en l'entorn construït i espais públics; accessibilitat en el transport i infraestructures; accessibilitat de la informació i la comunicació; i accessibilitat en instal·lacions i serveis públics.

El Pla d'Accessibilitat aprovat en 2016 preveu intervencions en 25 itineraris principals per a connectar instal·lacions públiques, centres de servei i àrees residencials per a permetre un accés lliure de barreres. També s'ha creat una Brigada de Mobilitat Urbana (BAU) per a identificar i reparar barreres, s'ha adaptat el 100% de la flota d'autobusos de Castelló i adaptat 17 parades, s'ha millorat l'accés i els interiors de 118 instal·lacions públiques, s'han realitzat millores en el Planetari municipal, quatre centres esportius i cinc escoles primàries, s'ha adaptat el ple de l'Ajuntament i tretze dependències municipals per a persones amb discapacitat auditiva, etc. A més, s'ha creat una Oficina de Discapacitat per a identificar les necessitats i millorar l'accés als serveis públics.

"Existeix un fort compromís social i polític per a convertir l'accessibilitat en un eix central del nou disseny del model de ciutat per a Castelló", recalca López. El regidor recorda que en aquest procés l'Ajuntament està comptant amb la participació de les organitzacions representatives de la discapacitat i que ha situat l'accessibilitat en el centre de tots els processos estratègics participatius de la ciutat.