26/05/2017
Les jornades d"innovació pedagògica reuneixen des de hui a Castelló a més de 300 educadors i a especialistes en noves formes d"ensenyament.
Aconseguir una nova organització dels centres escolars i els seus espais perquè cada alumne descobrisca les seues habilitats i aprofundisca en elles és l'objectiu de les jornades 'L'Escola Viva. Proactivitat i Descobriment ', que comencen aquesta vesprada a Castelló i es prolongaran fins al 2 de juny en la Sala Alfons el Magnànim de la Facultat de Ciències Jurídiques de l"UJI. L'activitat està organitzada per Lidón Zabalza, assessora del Cefire, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Castelló i la Unitat de Suport Educatiu de la universitat, i comptarà amb la presència d'Enric Porcar, regidor d'Educació; Robert Roig, director territorial d'Educació de la Conselleria d'Educació, i Pedro Sigler, cap del Servei de Formació Permanent del Professorat.
Durant quatre dies, més de 300 mestres i professors de Primària i Secundària debatran sobre noves metodologies d'ensenyament per intentar dotar els ensenyants de les eines que els permeten extreure tot el potencial dels estudiants, afavorint que participen activament a classe. "És un ventall d"habilitats perquè cada alumne sàpiga identificar les seues fortaleses, siguen les que siguen, i no se"l considere un fracassat pel fet que no tinga un rendiment acadèmic brillant en les assignatures tradicionals", assenyala Lidón Zabalza. Enric Porcar, regidor d'Educació de l'Ajuntament de Castelló, destaca que "es tracta d"empoderar l'alumne perquè brille en la faceta que més s'acomode a les seues capacitats i preferències" i apunta que en les jornades es treballaran molts aspectes pedagògics que estan cobrant cada vegada més importància, "com poden ser les intel·ligències múltiples, la inclusió de les famílies en els centres i l'anomenada educació lenta, que propugna un canvi en els ritmes d'aprenentatge clàssics".
'L'Escola Viva' ha volgut donar preferència en la inscripció als equips directius dels centres escolars, ja que sense la seua implicació i determinació no es poden posar en pràctica noves formes d'ensenyar, diu Zabalza, que lamenta que per raons d'espai no puguen participar més de 150 persones que havien cursat la seua sol·licitud. "Ens ha sorprés la bona resposta que hem tingut", assegura l'organitzadora, qui destaca que és la primera vegada que aquesta activitat se celebra a Castelló, la qual cosa, unida al fet que siga gratuïta, "ha motivat que prengan part molts professionals de les províncies de València i Alacant".
Durant les jornades s'establiran dinàmiques de grup i responsables de centres i escoles de Barcelona que ja fa un temps que apliquen els principis de 'l'escola viva', com l'Escola dels Encants, Congrés Indians i Safareig, compartiran les seues experiències. A més, Patricia Ros, reconeguda especialista en innovació educativa, parlarà dels models d'educació alternativa i les seues fonts, amb especial atenció als mètodes Montessori, Waldorf i Viva-Activa. Montserrat Pedreira, creadora del Niu de Ciència, posarà el tancament amb la seua xarrada 'Espais de ciència de lliure elecció, possibilitats i límits'